Weer verkiezingen! Waarom zou ik gaan stemmen?

Als je 18 bent geworden dan mag je volgens de Nederlandse wet gaan stemmen. Nu is afgelopen juli het kabinet Rutte-IV gevallen. Daarom zijn er 22 november nieuwe verkiezingen. Maar waarom zou je gaan stemmen?

Waarom zou je stemmen?

Door te stemmen kunnen burgers hun mening en voorkeuren kenbaar maken. De gekozen volksvertegenwoordigers zullen vervolgens namens het volk besluiten nemen en wetten maken. Toch zijn jongeren vaak ondervertegenwoordigd als het gaat om stemdeelname bij verkiezingen, terwijl het juist zo belangrijk is.

Als jongere heb je het recht om je stem te laten horen. Door te stemmen tijdens verkiezingen kun je invloed uitoefenen op de toekomstige koers van ons land. Jouw stem telt en het is belangrijk dat je van dit recht gebruikmaakt. Daarmee laat jij zien wat jouw belangen, perspectieven en zorgen zijn voor toekomstig Nederland.

Jongeren worden vaak geconfronteerd met uitdagingen zoals werkgelegenheid, onderwijs, klimaatverandering en woningnood. Als jongere heb je een frisse blik op deze kwesties en kun je jouw perspectief inbrengen door te stemmen. Als jij stemt, kun je ervoor zorgen dat beleidsbeslissingen aansluiten bij de behoeftes van jou en je leeftijdsgenoten.

Verandering

Als jongeren hun stem laten horen en massaal gaan stemmen, kunnen ze verandering creëren. Door je stem uit te brengen op kandidaten en partijen die staan voor zaken waarin je gelooft, zal je bijdragen aan een verschuiving in het beleid. Jongeren kunnen een krachtige macht vormen en de politieke agenda beïnvloeden door hun stem uit te brengen tijdens verkiezingen.

En vaak begint die verandering bij de stembus. Zo hoor ik vaak dat jongeren niet gaan stemmen, omdat ze niet weten op welke partij en/ of op wie ze dan moeten stemmen.  Zo liep mijn broertje liep bij de eerste aankondigingen al te schreeuwen dat hij niet ging stemmen. Ik vroeg aan hem of hij dan geen verschil wilde maken. Als antwoordt gaf hij daarop dat de mensen in Den Haag toch nergens naar om kijken. Ook vertelde hij mij dat hij niet eens wist waar de verschillende partijen voor staan. Als jij dit ook herken zou je bijvoorbeeld een stemwijzer kunnen gebruiken. Zo bestaat er een site: stemwijzer.nl(Verwijst naar een externe website). Op deze site staat ook een speciale youth voice wijzer. Dit is een speciale stemwijzer voor jongeren. Kijk daar vooral op als dit jou helpt!

Conclusie 

Stemmen is dus een krachtig instrument dat jongeren in staat stelt om de koers van ons land vorm te geven en te beïnvloeden. Door je stem uit te brengen tijdens komende verkiezingen, kun jij ervoor zorgen dat jouw perspectieven, belangen en zorgen worden vertegenwoordigd in het beleid.  Het is echt tijd dat jongeren hun stem laten horen en actief gaan deelnemen aan de toekomst van Nederland. Laten we de kracht van onze stemmen bundelen en samenwerken om een betere toekomst te creëren. Stemmen is de eerste stap naar verandering, dus laat 22 november je stem horen!

In Nederland mag je stemmen, omdat wij in een democratie leven.  Het recht om te stemmen is vastgelegd in de Nederlandse Grondwet. Het geeft alle volwassen inwoners van Nederland het recht om hun stem uit te brengen bij verkiezingen, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, Provinciale Statenverkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen.

In 1848 heeft de liberaal Johan Rudolph Thorbecke in opdracht van koning Willem II de grondwet gewijzigd. In die tijd waren er veel revoluties uitgebroken in verschillende Europese landen. De mensen vonden dat de vorsten te veel macht hadden. Koning Willem II wilde dit in Nederland voorkomen en schakelde daarom Thorbecke in om de grondwet te wijzigen. Zo veranderde Thorbecke de grondwet zo dat de macht van de koning werd ingeperkt en de ministers en het parlement meer macht kregen. Ook mochten mannen van adellijke stand stemmen. In 1917 werd het kiesrecht voor alle mannen ingesteld. Vrouwen kregen op dat moment alleen het recht om zich verkiesbaar te stellen. Pas in 1919 mochten vrouwen naar de stembussen gaan om te stemmen (Canon van Nederland). Sinds 1972 is de leeftijdsgrens naar 18 jaar verlaagd. 

Bronnen

Canon van Nederland. (Z.D.). De Grondwet: De belangrijkste wet van een land. Geraadpleegd op 23 september 2023 van De Grondwet - Canon van Nederland(Verwijst naar een externe website)

Ramkema, H. (2017). Hoe kwam het algemeen kiesrecht tot stand? ProDemos- Huis voor democratie en rechtsstaat: Meppel.