Sport en hobby’s voor iedereen: Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt

Is er geen geld voor sport of cultuur? Dan kunnen je ouders hiervoor een vergoeding ontvangen. Want er zijn in de gemeente Barneveld twee financiële regelingen:

  • De minimaregeling sport en cultuur: voor inkomens tot maximaal 110% van de bijstandsnorm.
  • En het Sport en Cultuurfonds: voor inkomens boven de 110% van de bijstandsnorm.

Zo kun je toch lekker sporten of naar een voorstelling!

*om te weten welke bijstandsnorm er geldt, kijk je op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-mijn-bijstandsuitkering

Foto door: Jeffrey F Lin

Wat is cultuur?

Cultuur is een breed begrip. Meedoen kan op tal van manieren. Want er zijn veel verschillende manieren van cultuur beleven en doen. Er zijn dus verschillende uitingsvormen. Je kunt hierbij denken aan muziek, kunst, drama, dans, allerlei vormen van straatcultuur, fotografie, design etc.

Waarom cultuur?

Creatief en cultureel bezig zijn is belangrijk. Want het zorgt ervoor dat je beter in je vel gaat zitten. Ook helpen zulke activiteiten bij de persoonlijke ontwikkeling. Het bevordert namelijk de ontwikkeling van een eigen identiteit. Je kunt je persoonlijk ontwikkelen, je talenten leren kennen en gebruiken, samenwerken met een groep, je laten zien (podiumkunsten), een stem geven aan de jongeren en hun behoefte en belangen.

De minimaregeling

Deze regeling is voor inkomens tot 110% van de bijstandsnorm. Via deze regeling is er de mogelijkheid voor een bijdrage voor sport en cultuur. Dit is voor kinderen vanaf 5 jaar en voor volwassenen. Per persoon loopt de jaarlijkse vergoeding op tot 350 euro voor sportles en 600 euro voor muziekles. Via www.berekenuwrechtplus.nl is te zien of je in aanmerking komt voor deze regeling. Aanvragen van de vergoeding doe je op deze website.

Sport en Cultuurfonds

Deze regeling is voor inkomens vanaf 110% van de bijstandsnorm. Als je niet in aanmerking komt voor de minimaregeling, kan dit fonds een bijdrage leveren. Kinderen tot 18 jaar kunnen uit het Jeugdfonds Sport en Cultuur een bijdrage krijgen. Dit loopt op tot 225 euro voor sportlessen of 425 euro voor cultuurlessen. Voor volwassenen is er het Volwassenenfonds Sport en Cultuur. De maximale bijdrage is hier 250 euro voor sportlessen of 400 euro voor cultuurlessen.

Vragen?