Raadstafel Coffeshopbeleid

De Jongerenraad van de gemeente Barneveld is altijd betrokken bij nieuwe plannen en zorgen ervoor dat de meningen van jongeren gehoord worden. Afgelopen woensdag zijn wij uitgenodigd namens de raadsadviseur om deel te nemen aan een raadstafelgesprek over het coffeeshopbeleid in de gemeente Barneveld.

Wat is een raadstafel?

Het doel van een raadstafelgesprek is om een open en informatief gesprek op gang te brengen over het gekozen onderwerp. In dit geval het coffeeshopbeleid. Er zijn veel experts uitgenodigd vanuit veel verschillende sectoren welke bijeen komen om een duidelijk beeld te creƫren over eventuele voor- en nadelen. Bij een raadstafelgesprek wordt dus puur informatie uitgewisseld en het gaat niet om de politieke voorkeuren.

Wat is er besproken?

Oorspronkelijk zou het gesprek tot 21:00 duren maar dit liep al snel een uur uit. Elke expert wist duidelijke informatie mee te geven over het onderwerp. Zo kwam een politiewoordvoerder ons informeren over de gevolgen van de productie van cannabis. Dit is namelijk nog steeds illegaal ondanks dat het gebruik ervan in Nederland is gedoogd.

Ook was er iemand vanuit de GGD aanwezig welke ons iets meer liet zien over het middelen gebruik in de gemeente Barneveld en wat een lokale coffeeshop met deze cijfers kan doen. Ook was de uitbater van een coffeeshop uit Zwijndrecht aanwezig. Deze pakken het namelijk helemaal anders op. De coffeeshop is daar ingericht als een stichting en heeft dus geen winstoogmerk. Er is dus geen motivatie om meer te verkopen. Alle winst dat wordt gemaakt gaat naar goede doelen in de omgeving als sportverenigingen en speeltuinen. Deze manier van een coffeeshop exploiteren werd als zeer interessant verwelkomt.
Nu alle partijen informatie hebben verzameld en vragen hebben kunnen stellen zal op de achtergrond verder gekeken worden naar het huidige beleid in de gemeente Barneveld en of hier een verandering in zal plaatsvinden.

Mocht je het nou ook interessant vinden om de meningen van jongeren te laten horen en je in te zetten voor de jongeren in de gemeente Barneveld? Meld je dan aan voor de Jongerenraad!