Politieke avond: Jongeren en raadsleden samen aan tafel

Op dinsdag 16 januari heeft de Jongerenraad gedineerd met raadsleden uit de gemeente Barneveld. Op deze manier kunnen we kennis maken met lokale politici. Raadsleden zijn mensen die lid zijn van de gemeenteraad. Ze controleren het bestuur van Barneveld ook wel het College van burgemeester en wethouders. Daarnaast geven ze aan in welke richting het beleid van de gemeente moet gaan.

Waarom deze avond?

De jongerenraad wordt zo nu en dan benadert door raadsleden die vragen om hulp. Vaak moeten we dan nee zeggen, omdat we niet de schijn willen wekken dat wij een politieke kleur hebben. Wij vinden het jammer dat we daardoor niet kunnen helpen en bedachten daarom een avond waarin we iedereen zouden spreken. Op die manier laten we toch onze gezichten zien, zonder een politieke voorkeur te hebben.

Programma van de avond

Aan het begin van de avond was er een kennismakingsrondje om het ijs te breken. Nadat iedereen iets over zichzelf had verteld, begonnen we met eten. Dit bestond uit lekkere soep met belegde broodjes. Tijdens het eten hebben we gezellig met elkaar gekletst.
Er stonden gesprekspotten op tafel met vragen en stellingen om over door te praten. Die waren uiteindelijk nauwelijks nodig, veel gesprekken liepen vanzelf. Het was erg leuk om elkaar op zo’n informele manier te leren kennen.

Na het eten was er een kleine quiz. Zeven vragen gingen over de partijen, gebaseerd op hun standpunten. Ook gingen er een paar vragen over de jongerenraad. Die werden gelukkig door alle partijen goed beantwoord!

Stellingen

Na de quiz hebben we stellingen behandeld om met elkaar in discussie en gesprek te gaan. De gemeenteraadsleden konden zelf de stellingen indienen. We hebben de volgende vijf besproken:

  1. Het is hoog tijd dat er gebruik wordt gemaakt van flexwoningen. Deze is ingediend door Pro’98. Huisvesting is een groot thema, ook voor jongeren. Flexwoningen zijn meestal wat kleinere huizen voor de korte termijn.
  2. Barneveld is voor energie ook afhankelijk van windmolens. Anders is het niet de vraag hoe, maar of we in de toekomst nog wel voldoende energie hebben. Deze stelling is bedacht door de ChristenUnie. Windmolens zijn geregeld een punt van discussie, vooral de plek waar ze komen te staan.
  3. Voordat je vuurwerk mag afsteken, moet je een examen doen (net als een rijbewijs of wapenvergunning). Deze stelling komt van Lokaal Belang. Vuurwerk kan onveilig worden als er lomp of onhandig mee om wordt gegaan. Volgens deze stelling zullen ongelukken minder voorkomen na een examen.
  4. De dorpen in de gemeente Barneveld moeten hun dorpskarakter behouden. Deze stelling is bedacht door de SGP. Het dorpskarakter heeft dan bijvoorbeeld te maken met winkels die op zondag gesloten zijn.
  5. Veiligheid weegt zwaarder dan privacy. Deze stelling is ingediend door de VVD. Het ging over onder andere camera’s die straten in de gaten houden voor een betere veiligheid, maar een verminderde privacy.

Het was erg interessant om met elkaar in discussie te gaan over deze stellingen. Zowel binnen de gemeenteraad als binnen de jongerenraad waren meningsverschillen, wat zorgde voor leuke gesprekken.


Wat ons betreft is een avond als deze zeker voor herhaling vatbaar!